Úvod Dokumenty Tip na výlet Společné projekty Kontakty   Dřísy Hlavenec Konětopy Kostelní Hlavno Lhota Nedomice Ovčáry Sudovo Hlavno
 

Doprava poutníků na papežskou bohoslužbu

 ve Staré Boleslavi dne 28.9.2009

Základní informace

      V den Národní svatováclavské pouti, státního svátku sv. Václava a české státnosti 28.září v rámci státní a apoštolské návštěvy v České republice zamíří Jeho Svatost papež Benedikt XVI. do nejstaršího poutního místa v Čechách, do Staré Boleslavi.

      Ústřední událostí pondělního dne 28.9.2009 bude bohoslužba, kterou bude Svatý otec spolu s pražským arcibiskupem Miloslavem kardinálem Vlkem a státním tajemníkem papežského stolce kardinálem Bertonem sloužit od 10:00 do 12:00 hod. na Proboštské louce - viz. detailní mapa Staré Boleslavi.

      Poutní program začíná již v neděli v podvečer v centru Staré Boleslavi, na Mariánském náměstí a v Basilice sv. Václava. Vlastní slavnostní Bohoslužbě v pondělí bude předcházet doprovodný program, který bude v ten den zahájen již v 6:00 hodin, a po skončení slavnosti bude pouť pokračovat kulturními programy v centru města a v přilehlém parku Houštka.

        Lze předpokládat, že počet návštěvníků ve Staré Boleslavi dosáhne až 50 tisíc.Tak veliké pouti zažívala Stará Boleslav už koncem 18. století, ale – chodilo se pěšky. S ohledem na bezpečnost a ochranu poutníků i občanů města budou přijata zvláštní dopravní opatření a pro bezpečnost tisíců návštěvníků v ulicích Staré Boleslavi jsou pořadatelé nuceni ve svátečních dnech, v neděli a v pondělí, uzavřít město Stará Boleslav pro vjezd motorových vozidel.

 

S ohledem na dopravní opatření, kapacitu parkovišť a příjezdových tras doporučujeme poutníkům využít veřejnou dopravní síť – vlakovou dopravu (na vlakové nádraží Stará Boleslav); autobusovou dopravu (kyvadlová doprava ze stanic metra Prahy – Černého Mostu (metro B) nebo z Prahy – Letňan  (metro C) na autobusové nádraží v centru Staré Boleslavi).

V případě příjezdu osobními automobily (resp. zájezdovými autobusy) přijíždějte v dostatečném předstihu – doporučovaný čas příjezdu 4:00 – 7:00. Jednotlivé sektory auditoria budou pro návštěvníky otevřeny od 4:00 hod.

S ohledem na zajištění bezpečnosti a plynulosti dopravy pěších návštěvníků papežské bohoslužby i významných osob bude v den konání papežské bohoslužby dne 28.9.2009 zcela uzavřeno město Stará Boleslav pro motorová vozidla. Na všech vjezdech do města bude omezen vjezd motorových vozidel, který bude střežen dopravním oddělením Policie ČR. Město Stará Boleslav bude plně uzavřeno v období od neděle 27.9.2009 od 12.00 hodin do pondělí 28.9.2009 do 20:00 hod. (detailnější informace viz. Informace pro občany města Brandýs nad Labem – Stará Boleslav)

S uzavřením města souvisí i uzavření křižovatky v km 14 – Exit 14 – na rychlostní komunikaci R10 Praha – Mladá Boleslav. Veřejná autobusová doprava ČSAD Střední Čechy bude jako jediná zajíždět do města na autobusové nádraží ve Staré Boleslavi. Pro ostatní motorová vozidla (osobní automobily, zájezdové autobusy) jsou navrženy záchytná parkoviště na okrajích města (viz mapy a detailní popisy níže) přístupná z Exitu 17.

DOPRAVA OSOBNÍMI AUTOMOBILY

Pro parkování osobních automobilů návštěvníků papežské bohoslužby: ve Staré Boleslavi jsou navrženy dvě záchytná parkoviště P1 a P2 (viz mapa příjezdových tras a parkovišť). Parkoviště osobních automobilů P1 je situováno na severovýchodním okraji města Stará Boleslav poblíž sjezdu EXIT 14 u rychlostní komunikace R10. Pozor, křižovatka v km 14 – Exit 14 Stará Boleslav – bude z provozních a bezpečnostních důvodů UZAVŘEN.Parkoviště P2 je situováno na západním okraji města u silnice II/331.

Pro příjezd po rychlostní komunikaci R10 ve směru od Prahy a Mladé Boleslavi využijte křižovatku v km 17 - Exit 17. Dále bude příjezdová trasa k záchytnému parkovišti pro osobní automobily značena směrem na silnici II/610 a dále po této komunikaci na parkoviště P1, které je situováno na severovýchodním okraji města Stará Boleslav u uzavřeného sjezdu EXIT 14.  Návštěvníci papežské bohoslužby budou dále na místo vlastní bohoslužby pokračovat po značených pěších trasách. Pro návštěvníky s omezenou hybností a starší účastníky bude vypravována kyvadlová doprava z parkoviště P1 do areálu autobusového nádraží ve Staré Boleslavi (viz detailní mapa Staré Boleslavi)

Příjezd po silnici II třídy č.331 ve směru od Mělníka (dálnice D8) je veden směrem k záchytnému parkovišti P2 určenému k parkování osobních automobilů na západním okraji města Stará Boleslav. Příjezdová trasa k tomuto záchytnému parkovišti bude na silnici II/331značena. Návštěvníci papežské bohoslužby budou na místo vlastní bohoslužby vzdálené několik stovek metrů pokračovat po značených pěších trasách (viz detailní mapa Staré Boleslavi).

DOPRAVA ZÁJEZDOVÝMI AUTOBUSY

Pro parkování zájezdových autobusů ze všech směrů jsou navrženy plochy v areálu Jaselských kasáren Armády České republiky ve Staré Boleslavi.

Příjezd ve směru od Prahy po rychlostní komunikaci R10 přes Exit 17, kde budou zájezdové autobusy otočeny (sjezd na Exitu 14 ve směru na Ml. Boleslav nebude možný!!), dále zpět po silnici R10 na Exit 14 a dále ke kasárnám, zde po vojenské obslužné komunikaci na parkoviště PBUS,1 (plocha bývalého vojenského autoparku) (viz mapa příjezdových tras a detailní mapa Staré Boleslavi).

Příjezd ve směru od Mladé Boleslavi po rychlostní komunikaci R10 přes Exit 14 a dále ke kasárnám, zde po vojenské obslužné komunikaci na parkoviště PBUS,1 (plocha bývalého vojenského autoparku) (viz mapa příjezdových tras a detailní mapa Staré Boleslavi)

Příjezd ve směru od Mělníka po silnici II/331 bude veden objízdnou trasou přes obce Dřísy, Konětopy, Sudovo Hlavno, Kostelní Hlavno, Hlavenec na EXIT 17 rychlostní komunikace R10 (viz mapa příjezdových tras a parkovišť). Dále po rychlostní komunikaci R10 ve směru na Prahu přes Exit 14 a dále ke kasárnám, zde po vojenské obslužné komunikaci na parkoviště PBUS,1 (plocha bývalého vojenského autoparku) (viz mapa příjezdových tras a detailní mapa Staré Boleslavi).

Trasy pro příjezd autobusů budou ve všech popsaných směrech značeny dočasným dopravním značením.

Nástup a výstup všech cestujících přijíždějících zájezdovými autobusy bude probíhat v prostoru parkoviště PBUS,1  Návštěvníci papežské bohoslužby budou na místo vlastní bohoslužby pokračovat po značených pěších trasách (viz detailní mapa Staré Boleslavi).

V případě naplnění kapacity parkoviště PBUS,1  bude možné využít volné kapacity parkoviště pro autobusy PBUS,2 (přímo v areálu Jaselských kasáren – hlavní shromaždiště) a dále záložního parkoviště u Exitu 10 Brandýs nad Labem (firma Hoffmann a Žižák), v obou těchto případech bude výstup a nástup cestujících probíhat na vyhrazených místech parkoviště  PBUS,1 odkud budou již prázdné autobusy odjíždět na popsaná záchytná parkoviště. Nástup cestujících bude opět na nástupištích na parkovišti PBUS,1 po návratu všech cestujících z daného autobusu a přivolání autobusu ze záchytného parkoviště. Z tohoto důvodu je nutné mít dohodnutou příslušnou koordinaci řidiče autobusu s hlavním organizátorem zájezdu příslušným pro daný autobus.

DOPRAVA VEŘEJNOU DOPRAVOU

a) vlakem

Pro příjezd vlakovou dopravou bude využíváno vlakové nádraží Stará Boleslav na trati č. 072 Ústí nad Labem – Mělník – Lysá nad Labem. Z vlakového nádraží budou dále návštěvníci papežské bohoslužby pokračovat po trasách pro pěší (viz detailní mapa Staré Boleslavi). Pro návštěvníky s omezenou hybností a starší účastníky bude vypravována kyvadlová autobusová doprava od vlakového nádraží do areálu autobusového nádraží ve Staré Boleslavi (viz detailní mapa Staré Boleslavi.

b) autobusem

Středočeský kraj ve spolupráci s ČSAD zajišťuje kyvadlovou dopravou jezdící v pravidelných intervalech z Prahy – Černého Mostu (metro B) nebo z Prahy – Letňan  (metro C) na autobusové nádraží ve Staré Boleslavi. Z autobusového nádraží budou dále návštěvníci papežské bohoslužby pokračovat výhradně po trasách pro pěší (viz detailní mapa Staré Boleslavi).

PĚŠÍ DOPRAVA

V rámci města Stará Boleslav jsou navrženy hlavní trasy pro pěší vedoucí na místo proboštské louky (místo konané bohoslužby - detailní mapa Staré Boleslavi). Tyto trasy pro pěší vedou ze všech významných stanovišť příjezdu jednotlivých návštěvníků: autobusové nádraží, vlakové nádraží, parkoviště zájezdových autobusů PBUS,1 , parkoviště osobních automobilů P1, parkoviště osobních automobilů P2. Všechny trasy pro pěší jsou vyznačeny v detailní mapě Staré Boleslavi a budou v rámci města značeny. Bezpečnost pěších je zajištěna vyloučením motorových vozidel z provozu v rámci celého města Stará Boleslav kromě vozidel se zvláštním povolením a autobusů ČSAD zajišťujících kyvadlovou dopravu do prostoru autobusového nádrží St. Boleslav.  

Pro návštěvníky s omezenou hybností a starší účastníky bude vypravována kyvadlová autobusová doprava z parkoviště P1 a od vlakového nádraží do areálu autobusového nádraží ve Staré Boleslavi (viz detailní mapa Staré Boleslavi).

INFORMACE PRO OBČANY MĚSTA BRANDÝS NAD LABEM – STARÁ BOLESLAV
  a okolních obcí

Dopravní uzavírka Staré Boleslavi

Uzavírka Staré Boleslavi bude provedena na následujících křižovatkách a na následujících příjezdových komunikacích:

-          bude obousměrně uzavřen sjezd na křižovatce v km 14 – EXIT 14 – na rychlostní komunikaci R10 ve směru od Prahy i od Mladé Boleslavi.

-          bude uzavřena silnice II. třídy 331 (příjezd do města od Mělníka) u křižovatky s odbočkou k proboštským jezerům

-          bude uzavřena komunikace v ulici Vestecké v místě přejezdu přes rychlostní komunikaci R10

-          bude trvat uzavírka mostů rekonstruovaných na silnici II.třídy č.610 v ulici Maxe Švabinského.

-          bude zcela uzavřen průjezd přes část opravených mostů a Hluchovskou alej, a v těchto dnech i  zvláštní povolení vydaná Městským úřadem BnL-StB pozbývají platnosti. Tato trasa bude určena výhradně pěším.

Uzavírka bude zřízena v neděli 27.9.2009 od 12:00 hod. a bude v platnosti do pondělí 28.9.2009 do 20:00hod (s výjimkou centra města, zejména Mariánského náměstí, kde bude uzávěra trvat do cca 23:00).

      Pro zajištění bezpečnosti návštěvníků, kteří se budou v  městě pohybovat výhradně pěšky, budou rovněž uzavřeny všechny ulice, které ústí do ulic Boleslavská, Okružní, Mělnická a Mariánské náměstí. Toto uzavření znamená, že nebude možný vnitřní pohyb motorovými vozidly uvnitř města Stará Boleslav. Toto uzavření vnitřní sítě ulice města je navrženo v časovém rozmezí od 28.9.2009 3:00 do 28.9.2009 do 20:00. Pro občany Staré Boleslavi, kteří budou v nutných případech potřebovat projet z části Stará Boleslavi do části města přiléhající k rychlostní komunikaci R10, bude umožněn přejezd a křížení ulice Boleslavské ulicí 17.listopadu dále do ulice Erbenova (viz. detailní mapa Staré Boleslavi).

      V souvislosti s  již tradičními svatováclavskými slavnostmi bude rovněž uzavřena komunikace v ulici Lázeňská a celý areál lesoparku Houštka pro zábavní park. Uzavírka komunikace v ulici Lázeňské a přiléhajících komunikacích v Houštce bude  účinná od 24.9.2009.

Dopravní značení 

      Na hlavních komunikacích ve  městě bude se čtrnáctidenním předstihem osazeno dopravní značení na komunikacích Boleslavská, Okružní, Mělnická, Maxe Švabinského a Mariánského náměstí zakazující zastavení v uvedených komunikacích v období od 27.9.2009 12:00 do 28.9.2009 20:00. Zákaz zastavení na citovaných komunikacích se bude týkat také přiléhajících odstavných parkovišť a ploch využívaných při běžném provozu k parkování vozidel. Vozidla porušující tento zákaz zastavení budou odtažena Městskou policií na záchytné parkoviště v rámci města Brandýs nad Labem – Stará Boleslav.

Obyvatelům Staré Boleslavi 

      Protože v období uzavírky nebude možné do města Stará Boleslav vjíždět nebo odsud vyjíždět, prosí organizátoři akce občany města, aby pro tyto dny upravili svůj program a své automobily ponechali v garážích a na dvorech. Dopravní opatření nicméně jsou zpracována tak, aby doprava ve větší obytné části Staré Boleslavi byla co nejméně omezena.

Obyvatelům Staré Boleslavi  bude na základě dokladu totožnosti s trvalým bydlištěm umožněn vjezd a výjezd z/do města Stará Boleslav i přes tuto uzavírku v neděli a pondělí a to přes ulici Vesteckou přejezdem přes rychlostní komunikaci R10. Dále bude umožněno křížení komunikace Boleslavské přes ulici 17. Listopadu do ulice Erbenovi a zpět. Dopravní kontrolu vjezdu na základě průkazu totožnosti a bydliště rezidentů na této trase bude provádět Městská policie.

Obyvatelům Staré Boleslavi a obcí Nový Vestec a Káraný bude umožněn vjezd i výjezd po celou dobu uzavírek z ulice Vestecké přes ulici Lesní a dále na silnici II/610 až na rychlostní komunikaci R10 – Exit 17. Občany města však upozorňujeme na výrazné dopravní zatížení sjezdu z komunikace R10 – Exit 17 a dále příjezdové silnice II/610 kudy budou najíždět vozidla a autobusy návštěvníků na záchytná parkoviště Proto doporučujeme omezení jízd motorovými vozidly po těchto komunikacích zejména v pondělí 28.9.2009 v době od cca 4:00 do cca 15:00, kdy očekáváme největší dopravní zatížení a tedy i pravděpodobné zdržení v kolonách.

      Organizátoři státní a apoštolské návštěvy Jeho Svatosti papeže Benedikta XVI. ve Staré Boleslavi – Česká biskupská konference, Kancelář prezidenta republiky, Arcibiskupství pražské a Město Brandýs nad Labem – Stará Boleslav spoléhají na pochopení občanů města vůči všem omezením a děkují za vstřícnost k této výjimečné události, která na naše město soustředí pozornost světové veřejnosti.


Informační mapa - Stará Boleslav

Informační mapa - region

Obsah:

Základní informace
DOPRAVA
OSOBNÍMI AUTOMOBILY

DOPRAVA
ZÁJEZDOVÝMI AUTOBUSY

DOPRAVA
VEŘEJNOU DOPRAVOU

               vlak
               autobus

PĚŠÍ DOPRAVA

INFORMACE PRO OBČANY MĚSTA BRANDÝS NAD LABEM – STARÁ BOLESLAV
  a okolních obcí

Dopravní uzavírka Staré Boleslavi
Dopravní značení 

Soubor pro tisk

 

Informační mapa - Stará Boleslav

Informační mapa - region